HARRASTAMINEN
NOUTAJAT -
Mitä monipuolisin harrastuskoira!
Kaikki noutajarodut ovat alun perin jalostettu metsästyskoiriksi. Noutajia on käytetty haavoittuneen ja kuolleen pienriistan talteenottoon ja ne ovatkin sielultaan lintukoiria. Vaikka noutajat ovat alun perin olleetkin metsästyskoiria, ne soveltuvat erinomaisesti melkein mihin tahansa harrastukseen. Noutajat ovat miellyttämisenhaluisia ja suhteellisen helposti koulutettavia monipuolisia harrastuskoira.
Parhaimmillaan noutajat ovat omissa lajeissaan, joissa jäljitellään metsästystilanteita. Näitä lajeja ovat Noutajien metsästyskoe NOME ja Noutajien Working Test NOWT. Näiden lajien kokeissa edellytetään hyväksyttyä tulosta Noutajien taipumuskokeesta NOU:sta. Taipumuskokeessa selvitetään onko koiran luonne kyseiselle rodulle tyypillinen sekä onko koiralla riittäviä taipumuksia ammutun pienriistain noutotehtäviin ja noutajien metsästyskokeeseen.
Metsästyskoirien jäljestämiskoe MEJÄ:ssä on tarkoitus selvittää koiran kykyä seurata haavoittunutta riistaeläintä. MEJÄ tarjoaa koiralle luontaisesti mielekästä nenänkäyttöä ja ohjaajalle paljon reipasta ulkoilua vaihtelevissa maastoissa.
TOKO eli tottelevaisuuskoe on hyvin suosittu laji myös noutajille. TOKO on erinomainen harrastus kaikille koirille, kilteinkin koira tarvitsee kunnollisen peruskoulutuksen ja tottelevaisuutta tarvitaan myös monissa muissa lajeissa.
Näyttelyt lienevät tunnetuin koiraharrastuksista. Näyttelyiden perimmäisenä tarkoituksena on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Harrastuksena näyttelyt ovat hauska tapa tavata samanhenkisiä ihmisiä.
Savon Nuuskut ry tarjoaa jäsenilleen tutustumisia, koulutuksia, kokeita ja tapahtumia näiden harrastusten parissa. Kurkkaa tulevat kurssit ja tapahtumat Tapahtumakalentarista! Noutajien kanssa voi harrastaa myös myös muita lajeja mm. Vesipelastusta (VEPE), Agilityä, Noseworkia, Rally-tokoa sekä palveluskoirakokeita (PK).
Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut harrastustoiminnasta tai haluat liittyä mukaan järjestämään koulutuksia näissä lajeissa! Mukaan voit tulla oli tarkoituksena harrastaa tai osallistua kokeisiin.
NOU/NOME/WT
Noutajien taipumus- ja metsästyskokeen sekä working testin tarkoituksena on selvittää koirien soveltuvuus alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisiin tehtäviin. Noutajat ovat metsästyskoiria, joiden käyttötarkoitus on haavoittuneen ja kuolleen pienriistan talteenotto.
TAIPUMUSKOE
Taipumuskokeen tarkoituksena on selvittää, onko koiralla noutajaroduille tyypillinen luonne ja onko koiralla edellytyksiä pienriistan talteenottoon ja noutajien metsästyskokeeseen. Taipumuskokeessa koira joko hyväksytään tai hylätään. Taipumuskoe on laadittu niin, että perustottelevaisuuden ja hyvät taipumukset omaava koira selviytyy kokeesta helposti. Kokeen osa-alueet ovat: sosiaalinen käyttäytyminen, vesityö, hakutyö maalla ja jälki.
NOME-A
Noutajien A-koe on metsästyskoe, joka suoritetaan lämpimillä riistoilla. Oikeassa metsästystilanteessa arvioidaan koiran kykyä toimia ohjaajan kanssa. Koetilanteessa koiran tulee pysyä rauhallisena ja hiljaisena. Koiran tulee olla hyvin ohjattavissa sekä koiralla tulee olla hyvä kyky markkeerata pudotuspaikat. Noutajan tulee keskittyä kuolleiden ja haavoittuneiden riistaeläinten etsintään ja jättää elävät riistat rauhaan.
NOME-B
Kylmän riistan metsästyskoe (NOME-B) on suosituin noutajien metsästyskoemuoto. Se tarkoituksena selvittää, kuinka koira työskentelee metsästyksenomaisissa tilanteissa. Kokeissa kilpaillaan kolmessa luokassa: alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Kaikissa luokissa tehtäväkokonaisuudet ovat samoja: haku, ohjaus, markkeeraus ja vesityö. Riistoina kokeissa käytetään yleensä lokkeja ja variksia, joskus myös taveja, sorsia tai hanhia.
WORKING TEST
Workin Test- kokeessa testataan noutajien metsästysominaisuuksia. Tässä koemuodossa ei käytetä riistoja vaan koira noutaa noutoesineitä, dameja. Tehtävä sijoittuvat pääasiallisesti pellolle tai metsään. Kokeessa tavoitteena on luoda mahdollisimman metsästyksenomainen tilanne ilman riistaa.
MEJÄ
Metsästyskoirien jäljestämiskokeen tehtävä on arvioida koiran kykyä seurata haavoitetun riistaeläimen jälkeä. Kokeessa on kaksi luokkaa: avoin ja voittaja. AVO-luokkaan voi osallistua vähintään 9 kk ikäiset ja Kennelliittoon rekisteröidyt kaikenrotuiset koirat.
Jäljet tehdään hirvieläimen tai naudan verellä metsään. Jäljen päässä kaatona käytetään peuran, hirven tai kauriin sorkkaa. Molemmissa luokissa jäljestämisaika on 45 min. Kokeessa testataan myös koiran paukkuarkuus haulikolla ampuen.
TOKO
Tottelevaisuuskoulutuksen tavoitteena on opettaa koiralle asiallista ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle koiran käsittelytaitoja. Toko-kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteystyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa.
Arjen perustaidot ovat tärkeitä kaikille koirille vaikka ei Toko-kilpailut tavoitteena olisikaan. Näitä tärkeitä taitoja ovat mm. kontakti ohjaajaan, paikalla pysyminen, luoke tuleminen, luopuminen, pysähtyminen, istuminen sekä hyvä ja hallittu hihnassa kulkeminen.
Tottelevaisuuskokeessa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Kokeissa voi kilpailla aina maailmanmestaruus tasolle saakka.
NÄYTTELYT
Näyttelyiden tarkoituksena on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyihin voivat osallistua rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat, joilla on rokotukset kunnossa. Urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Lisäksi pennut, juniorit, nuoret ja aikuiset koirat sekä muotovaliot ja veteraanit arvostellaan omissa luokissaan.
Koiranäyttelyt ovat tapahtumia, joissa voi tutustua koirarotuihin sekä tavata ystäviä ja tuttavia.